Dla mediów

Kolejne piwa z Browaru Tenczynek

aborygenAborygen i Imperial Stout - prawdziwie męskie piwa z Browaru Tenczynek

Kolejne nowości z należącego do Grupy BRJ Browaru Tenczynek już na rynku. Aborygen z wyraźną „męską” goryczką dedykowany jest fanom piw mocno chmielonych, zaś kawowy Imperial Stout z pewnością zadowoli zwolenników piw ciemnych.

Browar w Tenczynku wchodzący w skład Grupy Browary Regionalne Jakubiak wprowadził do sprzedaży dwa nowe piwa pod marką Tenczynek. Aborygen to Australian India Pale Ale - piwo jasne górnej fermentacji. Na jego niepowtarzalny smak składa się kompozycja słodów: pilzneńskiego, pszenicznego, abbej i caraaroma. Do chmielenia Aborygena użyto goryczkowego chmielu Magnum i dwóch australijskich chmieli: Topaz i Galaxy. Piwo jest niefiltrowane, zawiera 5,9% alkoholu objętościowo oraz 15,0% ekstraktu wagowo.

„Aborygen to piwo w miarę wytrawne z wyraźną, dość mocną "męską" goryczką, obfitą pianą i niezbyt ciemną barwą. Jego aromat jest zdominowany przez słodkie owoce egzotyczne. Goryczka, choć mocna w pierwszym odczuciu, nie jest męcząca” – mówi Krzysztof Fałdowski, Wice Prezes Zarządu w Browarach Regionalnych Jakubiak i uznany w branży piwowar.

imperialTenczynek Aborygen trafił już do sprzedaży, to jednak nie koniec premier, jakie przygotował ten podkrakowski browar. Niebawem na rynku pojawi się kolejna ciekawa propozycja z Tenczynka - i jak dotąd najbardziej luksusowy produkt tego browaru – Imperial Stout.
Jest to piwo czarne, nieprzezroczyste o zawartości alkoholu 9% i ekstrakcie wag. 24,0 %.

„Dominująca w piwie Imperial Stout nuta kawowa, wyczuwalne aromaty palone i zbożowe, delikatny aromat czekolady oraz wiśni przypadną do gustu szczególnie miłośnikom ciemnych piw” – mówi Maciej Jakubiak – Wice Prezes Zarządu odpowiadający w Grupie BRJ za dystrybucję.

Wyjątkowy smak i aromat piwa Imperial Stout to zasługa kompozycji słodów jęczmiennych: pilzneńskiego, Caraaroma, Caramunich i czekoladowo – żytniego oraz słodów pszenicznych, a także chmieli: Magnum i Sybilla.

Imperial Stout to piwo z sześciomiesięcznym terminem przydatności do spożycia. Będzie dostępne w butelce bezzwrotnej 330 ml, która jest nowością w Grupie BRJ. Do tej pory browary wchodzące w jej skład lały piwo do jednolitej butelki zwrotnej z tłoczonym logo Browary Regionalne Jakubiak o standardowej pojemności 0,5 l.

Imperial Stout, obok piwa Bojan Szwejk - obydwa w bezzwrotnej butelce - mają pozwolić na negocjacje z nowymi kanałami dystrybucyjnymi i trafić m.in. hurtowni nieprowadzących dystrybucji w butelkach zwrotnych.